به گفته دکتر میثم شکری ساز کارهای زود بازده در روستا و ایجاد کارآفرینی می تواند زندگی روستاییان را متحول نماید. روستاها دارای فضای کوچکی می باشند با فرصت های بسیار بزرگ که می توانند به راحتی سبب تحولات عظیمی در اقتصاد یک مملکت شوند. اما عدم شناخت فرصت های موجود در روستاها سبب شده است تا سالانه حجم بالایی از ساکنان روستاها به شهرها مهاجرت نمایند. برای رشد روستاها و کاهش مشکلات ناشی از مهاجرت روستاییان به شهرها بهترین راهکار توسعه کسب و کارهای زود بازده در روستا می باشد.
در نهایت با توسعه زیرساخت های رفاهی، ایجاد اشتغال پایدار و مولد می توان زندگی در روستاها را بیشتر از گذشته رواج داد. زندگی ساده، نیاز اقتصادی پایین تر به دلیل خودکفایی ساکنان روستاها می تواند حتی زمینه ساز مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها باشد. بر همین اساس نیز امروزه توسعه روستاها و ایجاد کارهای زود بازده در روستا به یکی از مهمترین برنامه های توسعه اقتصادی تبدیل شده است.
اهمیت توسعه روستاها و ورود کارآفرینان به بخش های اقتصادی روستا
از دید دکتر میثم شکری ساز زندگی در روستا تابع فعالیت های متداولی می باشد که از زمان های گذشته در این فضاها رایج بوده است. دامپروری، کشاورزی، باغداری و صنایع دستی تنها برخی از فعالیت های اقتصادی رایج در روستا می باشد. با وجود محدودیت در زمینه اشتغال روستایی حجم بالایی از ساکنان کشور ما را روستاییان تشکیل می دهند. این امر خود اهمیت توسعه روستاها را نشان می دهد. در صورت بی توجهی به این موضوع سالانه تعداد زیادی از جوانان روستایی محل زندگی خود را برای اشتغال پایدار ترک می کنند.
این امر خود می تواند سبب تغییر در فرهنگ جامعه روستایی و گرفتار شدن آنها در دام خرده فرهنگ های زندگی شهری شود. حتی این امر می تواند سبب بروز مشکلات اقتصادی برای روستاییان مهاجری شود که به شهرها کوچ می کنند. در نتیجه توسعه روز افزون روستاها می تواند سبب شکوفایی اقتصادی مملکت و مهاجرت معکوس به روستاها شود. بدون شک اگر امکانات رفاهی مناسبی برای ساکنان روستاها فراهم شود آنها هرگز محل زندگی خود را به امید رفاه حداکثری ترک نخواهند کرد. این موضوع خود می تواند نشان دهنده اهمیت توجه به بحث کارآفرینی در توسعه زیر ساخت های روستایی باشد.
ایده های ناب روستایی برای ایجاد کارهای زود بازده در روستا
همانگونه که در بخش قبل نیز به آن اشاره نمودیم روستاها دارای ظرفیت بالایی برای توسعه در بخش های مختلف اقتصادی می باشند. طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز نیروی کار ارزان و دسترسی راحت تر به مواد اولیه مورد نیاز در صنایع مختلف، روستا را به یک ظرفیت بزرگ اقتصادی تبدیل نموده است. در ادامه در تلاش هستیم تا به صورت اجمالی به معرفی برخی از ایده های ناب روستایی بپردازیم.
توسعه گلخانه ها و تولید محصولات صیفی جات، گیاهان دارویی و زینتی
بر باور دکتر میثم شکری ساز بسیاری از ساکنان روستاها کشاورزی را به عنوان یک حرفه میراثی از پدران خود می آموزند. توسعه فعالیت های کشاورزی به صورت علمی می تواند به عنوان یکی از ایده های ناب روستایی برای توسعه در نظر گرفته شود. توسعه گلخانه ها نیز توانسته است تا حد زیادی به افزایش درآمد ساکنان روستاها کمک کند. همچنین توسعه صادرات محصولات مختلف زراعی به کشورهای دیگر از دیگر ثمرات راه اندازی گلخانه ها در روستاها می باشد. در نتیجه علاوه بر تولید محصولات مختلف مانند صیفی جات، گیاهان دارویی و زینتی روستاییان می توانند در زمینه تجارت این محصولات بسیار فعال عمل نمایند.
در واقع نمی توان این موضوع را انکار کرد که روستاها خاستگاه اصلی تامین غذا در یک جامعه سالم و پویا می باشند. در نتیجه راه اندازی و توسعه گلخانه ها و ایجاد اشتغال در شاخه های دیگر مانند حمل و نقل و فروش محصولات گلخانه ای به سایر نقاط کشور و به ویژه شهرهای بزرگ می تواند سبب افزایش توانمندی اقتصادی، رشد و توسعه روستاها شود.
توجه به تولید محصولات زودبازده که در کمترین زمان به بازدهی اقتصادی می رسند
امروزه زندگی مردم در جهت استفاده از مواد غذایی جدید مانند انواع قارچ ها حرکت نموده است. در نتیجه همین تغییر در ذائقه مردم می تواند به عنوان یک ایده ناب روستایی قلمداد گردد. روستاییان به راحتی و در فضاهای ابتدایی می توانند دست به تولید گسترده محصولاتی مانند قارچ بزنند. البته کار به همین جا خاتمه نمی یابد و آنها می توانند در زمینه های دیگری مانند بسته بندی و فروش محصولات تولیدی خود نیز عملکرد پویایی داشته باشند. در نهایت به همین راحتی می توان از ظرفیت این فضاها در جهت راه اندازی کارهای زود بازده در روستا استفاده نمود.
تولید و فرآوری محصولات کشاورزی به عنوان یک ایده روستایی
از دیگر کارهای زود بازده در روستا می توان به فعالیت تولید میوه خشک در روستاها اشاره نمود. در واقع روستاها مرکز اصلی تولید انواع محصولات باغی و زراعی می باشند. در نتیجه همین امر موقعیت مناسبی را برای راه اندازی شرکت های تولید محصولات خشک چه در حیطه میوه خشک و یا ادویه جاتی مانند پودر سیر، پودر فلفل و پودر پیاز فراهم نموده است. در نهایت کشاورزان می توانند با فرآوری محصولات زراعی به صورت میوه خشک، کنسانتره و انواع رب های میوه میزان ارزش افزوده محصولات خود را تا چندین برابر افزایش دهند.
توجه به امر راه اندازی کسب و کار در روستا با سرمایه کم
به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز یکی از مهمترین ویژگی روستاها دسترسی ساکنان آن به منابع طبیعی مانند آب و خاک می باشد. در نتیجه ساکنان روستاها می توانند با ایجاد استخر در مزارع خود شرایط مناسبی را برای پرورش ماهی و کار در روستا با سرمایه کم ایجاد نمایند. یکی از دلایل توسعه پرورش ماهی در روستاها این مورد می باشد که تزریق آب مورد استفاده برای پرورش ماهی را می توان به عنوان یک کود کاربردی در فعالیت های کشاورزی در نظر گرفت. در نتیجه توجه به پرورش ماهی در مزارع می تواند تا حد زیادی سبب کاهش هزینه های تولید در بحث محصولات باغی و زراعی شود.
این مطلب ادامه دارد…