مهارت حل مسئله از زبان دکتر میثم شکری ساز

مهارت حل مسئله از زبان دکتر میثم شکری ساز
  • از دید دکتر میثم شکری ساز مهارت حل مسئله و مهارت تصمیم گیری هم معنی و مترادف می باشند. آیا تا کنون برایتان پیش آمده که با مشکلات مشابه هم روبرو شوید؟ به طور مثال دانش آموزی که در گذشته با دوستان خود رابطه خوبی نداشته، می تواند در آینده نیز درگیر مشکل شود. این مسائل اگر تکرار شوند فرد ناامید می شود و اعتماد به نفس او تا حد زیادی کاهش می یابد. در این شرایط باید بتوانیم به طور دقیق تصمیم گیری نماییم. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی مهارت حل مسئله بپردازیم، پس با ما همراه باشید.   

    مهارت حل مسئله و تصمیم گیری

    آشنایی با مهارت حل مسئله

    به گفته دکتر میثم شکری ساز مهارت حل مسئله یک نوع فرآیند رفتاری شناختی است که به وسیله خود شخص هدایت می شود. با کمک این نوع مهارت می توان راه حل های مفید و موثر برای زندگی پیدا کرد. در حقیقت حل مسئله به تلاش و پشتکار فرد نیز وابسته می باشد. این مهارت جزو مهارت های نرم است در ادامه به مراحل این نوع مهارت می پردازیم:

    • تعریف مسئله: نخستین قدم در یادگرفتن مهارت حل مسئله، شناخت یا تعریف مسئله می باشد. باید همیشه از خودتان این سوال را بپرسید که چگونه باید با مسائل مهم زندگی برخورد کرد؟ در واقع به تفکر منطقی احتیاج دارید. تفکری که می تواند به فرد کمک نماید مسائل را از زوایای دیگر مشاهده کند و به ظاهر قضیه اکتفا نکند.
    • حالا که توانستید مهارت حل مسئله را به طور دقیق بشناسید، به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز به جای تمرکز بر علت مسائل گزینه های مختلف را بررسی نمایید. باید همه گزینه را به طور دقیق یادداشت نمایید. سپس همه آنها را از ابعاد گوناگون بررسی نمایید تا به مناسب ترین راه حل برسید. در این مواقع شما به آرامش و تمرکز احتیاج دارید.
    • در این مرحله از مهارت حل مسئله باید همه راهکارها و گزینه ها را بنویسید. بعد از بررسی فهرست متوجه خواهید شد که برخی از این گزینه ها به هیچ عنوان برایتان مناسب نیستند. پس از آن زمانی که گزینه ها را یادداشت می کنید می توانید گزینه های غلط را حذف کنید.
    • در آخرین مرحله شما باید برای حل مسائل خود بتوانید راهکار مناسبی ارائه دهید.
    مهارت حل مسئله در نوجوانان

    مهارت حل مسئله و تصمیم گیری

    از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز در پروسه مهارت حل مسئله و تصمیم گیری باید مشکل را دقیق ارزیابی کرد و با چندین تکنیک مناسب در ریشه اصلی ماجرا را پیدا کنیم. سپس برای اجرایی نمودن آن باید حتما برنامه ریزی های لازم انجام شود. توجه داشته باشید تصمیم گیری جزو قسمت های مهم حل مسئله می باشد. در حقیقت برای اینکه راهکارهای مناسب را پیدا کنیم باید از مهارت حل مسئله و تصمیم گیری استفاده کنیم.

    مهارت حل مسئله و تصمیم گیری یکی از مهارت های ضروری و مهم برای هر فردی محسوب می شود. این نوع مهارت باید از دوران مدرسه به کودک آموزش داده شود. به یاد داشته باشید تمام تصمیم ها می توانند الگوی مشابهی را دنبال نمایند. تصمیم گیری معمولا به این شکل شروع می شود که شخص یا گروهی می توانند به تشخیص مهارت ها بپردازند. پس از آن برای حل این مشکل باید به صورت دقیق تصمیم گیری کنند. به یاد داشته باشید باید موقعیت و شرایط خود را تحلیل نمایید. شما می بایست موقعیت هایی که پیش رو دارید دقیق ارزیابی کنید. ارزیابی موقعیت های مختلف می تواند به فرد کمک کند تا مهارت حل مسئله و تصمیم گیری را در خود تقویت نماید.

    سال های بین کودکی و نوجوانی

    مهارت حل مسئله در نوجوانان

    در این بخش به مهارت حل مسئله در نوجوانان می پردازیم. به یاد داشته باشید تمام نوجوانان باید تشویق شوند تا بتوانند مشکلاتی که برایشان پیش آمده را برطرف کنند. تقویت مهارت حل مسائل در دانش آموزان قسمتی از زندگی بزرگسالی هر فردی را تشکیل می دهد. گاهی اوقات والدین عادت دارند به جای نوجوانان شروع به تصمیم گیری کنند در این مواقع قضیه کمی دلهره آور می شود. نوجوان ممکن است به جای حل مسائل از مشکلات خود فرار کند. در این مواقع نوجوان به سرعت محیطی که در آن قرار دارد را عوض می نماید. این امر می تواند سبب ناکامی در فرد شود. علاوه بر این اعتماد به نفس نوجوان را کاهش می دهد. مهارت حل مسائل جزو مهارت هایی محسوب می شود که باید آن را دقیق بیاموزیم.

    توجه داشته باشید جوانان بیشتر مهارت های مهم را در سال های بین کودکی و نوجوانی می آموزند. بر باور دکتر میثم شکری ساز این مورد به زمانی مربوط می شود که آنها می بایست برای خودشان کار کنند. این مورد قسمتی از پروسه یادگیری محسوب می شود. اهمیت حل مسائل در نوجوانان یک مهارت مهم و ضروری محسوب می شود و به نحوه برخورد نوجوان با یک مشکل بستگی خواهد داشت. یک نوجوان امکان دارد در برخی موقعیت ها احساس ناخوشایندی داشته باشد. در این مواقع باید مهارت های مهم را در خود تقویت نماید.

    مهارت حل مسئله در زندگی زناشویی

    مهارت حل مسائل در نوجوانان چه اهمیتی دارد؟

    مهارت حل مسئله در نوجوانان جزو مسائل ضروری زندگی محسوب می شود. برای اینکه بتوانید در سنین نوجوانی این نوع مهارت را تقویت نمایید باید با بسیاری از مسائل آشنایی کامل داشته باشید. در ادامه این موضوع را بررسی می کنیم:

    • روابط خود را وسعت دهید. شما باید رابطه های با کیفیت داشته باشید و بتوانید آن را ارتقا ببخشید.
    • خودتان تصمیم نهایی را بگیرید.
    • اهداف چالش برانگیز خود را بررسی نمایید.
    • باید بتوانید مستقل باشید. افرادی که مستقل هستند معمولا اعتماد به نفس بیشتری دارند.

    این مطلب ادامه دارد..

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای