از دید دکتر میثم شکری ساز مصاحبه استخدامی یکی از شرط های اولیه برای استخدام افراد در هر صنفی می باشد. می توان گفت مهم ترین ابزار شرکت ها برای استخدام کردن افراد جدید انجام مصاحبه شغلی است. اگر می خواهید در یک شرکت مشغول به کار شده و استخدام شوید باید ابتدا خود را برای انجام این مصاحبه آماده کنید تا بتوانید با موفقیت استخدام شوید. بسیاری از افراد که به دنبال تغییر شغل شان هستند و می خواهند گامهای بزرگی در این زمینه بردارند باید خود را برای انجام مصاحبه استخدامی آماده کرده و تمام سوالات را به درستی در این مصاحبه پاسخ دهند. اهمیت این مصاحبه برای کارفرمایان نیز بسیار زیاد می باشد. زیرا این افراد می توانند با پرسیدن سوالات اصولی و مرتبط افراد کارآمد و باهوش را استخدام کرده و به این ترتیب به افزایش راندمان شرکت و مجموعه خود بسیار کمک کنند.
مصاحبه استخدامی چیست؟
به گفته دکتر میثم شکری ساز مصاحبه استخدامی همان ملاقات رسمی می باشد که بین افراد متقاضی و کارفرما برگزار می گردد. در این مصاحبه سوالات متعددی پرسیده می شود. می توان گفت بخش اصلی استخدام افراد انجام این مصاحبه است. در این جلسه دانش، توانمندی ها و مهارت های فرد مورد ارزیابی قرار می گیرند و کارفرما می تواند یک نمره قبولی به این افراد بدهد. در نظر داشته باشید که مصاحبه های استخدامی کلاً به دو دسته تقسیم بندی می شوند. مصاحبه فنی و مصاحبه منابع انسانی دو دسته مهم این مصاحبه ها می باشند. در دسته فنی معمولاً مهارت های سخت مد نظر کارفرما است. فرد باید بتواند این مهارت ها را به بهترین نحو ممکن انجام دهد.
در این قسمت کارفرما فرد را از نظر مهارتی می سنجد. در دسته منابع انسانی معمولاً کارفرما فرد را از نظر سازگاری او با ارزش های سازمان و فرهنگ سازمان و تعامل با دیگران مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهد. به این قسمت مهارت های نرم نیز گفته می شود. در این قسمت فرد باید بتواند تعامل خوبی با دیگران برقرار کرده و به ارزش های شرکت احترام بگذارد.
بررسی روند انجام این مصاحبه
در نظر داشته باشید مصاحبه استخدامی یک سری فرایند و مراحل کلی دارد که کارفرما با توجه به این مراحل این مصاحبه را انجام می دهد. طبق صجبت های دکتر میثم شکری ساز در طول انجام این مصاحبه تا حدودی شخصی سازی انجام می شود و با توجه به مهارت های فرد و خواسته های سازمان این مصاحبه انجام می گردد. اما به طور کلی این کار دارای ۵ مرحله کلی می باشد. انجام معارفه اولین مرحله برای انجام مصاحبه شغلی است. در این مرحله شما با مدیریت دست داده و به صورت رسمی خودتان را معرفی می کنید. در این مرحله زبان بدن اهمیت بسیار زیادی دارد. بهتر است خود را تا حدودی مشتاق نیز نشان دهید. شروع مکالمه مرحله دوم می باشد.
معمولا بعد از انجام مرحله اول مصاحبه استخدامی بهتر است چند دقیقه با کارفرمای خود به صورت کوتاه و مختصر صحبت کنید و فضا را صمیمی تر نمایید. به این ترتیب می توانید اضطراب خود را نیز کم کرده و به کسب نتیجه بهتر کمک کنید. در این مرحله ممکن است کارفرما یک سری سوالات شخصی از شما بپرسد تا از میزان سازگاری شما با سازمان اطمینان به دست بیاورد. در این مرحله شما می توانید با تیم و مدیریت نیز بیشتر آشنا شده و احساس راحتی بیشتری نیز کنید.
ادامه در رابطه با مصاحبه شغلی
مرحله سوم مصاحبه استخدامی همان مرحله جمع آوری داده ها است. بر باور دکتر میثم شکری ساز می توان این مرحله را به آسانسور نیز تشبیه نمود. در این مرحله کارفرما سوالات متفاوتی را از شما می پرسد تا اطلاعات بیشتری از شما به دست آورده و میزان اشتیاق تان را نسبت به کار مورد نظر بسنجد. شما می توانید در این مرحله خواسته های خود را بیان کرده و در رابطه با تجربه های قبلی کاری خود نیز توضیح دهید. جواب های شما باید با دقت و بسیار مشتاقانه بیان شوند. بهتر است در این مرحله به صورت درست و اصولی از مهارت ها و توانمندی های خود نیز گفته و در رابطه با تجارب قبلی تان نیز مطالبی را بیان کنید. برگزاری مصاحبه یکی دیگر از مراحل این کار می باشد. کارفرما از شما سوالاتی می پرسد و شما باید این سوالات را واضح و شفاف جواب دهید.
در این مرحله بهتر است بر روی مهارت های خود تمرکز کرده تا کارفرما نیز از اعتماد به نفس شما آگاهی پیدا کرده و متوجه توانمندی هایتان شود. در پایان این مرحله اگر سوالی دارید می توانید از کارفرما پرسیده و پاسخ آن ها را دریافت کنید. سوال کردن نشانه بسیار خوبی می باشد. یعنی شما حرفه ای هستید و آمادگی خوبی در رابطه با موضوع مورد نظر دارید و می توانید حس بسیار خوبی را به کارفرما انتقال دهید. مرحله آخر مصاحبه استخدامی، نتیجه گیری می باشد. در این مرحله بهتر است اشتیاق خود را برای کار کردن مجدد به کارفرما نشان داده و از او تشکر کنید و منتظر جواب او بمانید. اگر تمام مراحل را با دقت و تمرکز سپری کرده باشید میتوانید به استخدام شدن امیدوار بوده و طی مدت زمان کوتاهی جذب مجموعه مورد نظر شوید.
بررسی تکنیک های مصاحبه استخدامی
به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز یکی از تکنیک های مصاحبه استخدامی که بسیار مهم می باشد فن بیان در مصاحبه استخدامی است. شما باید بسیار بر روی فن بیان خود کار کرده تا بتوانید در طول جلسه کلمات را شفاف بیان کرده و منظور خود را به درستی برسانید. در نظر داشته باشید که باید سوالات احتمالی که ممکن است تا کارفرما در مصاحبه شغلی از شما بپرسد را در برگه یادداشت کنید. سپس این سوالات را از خود پرسیده و جواب های آن را از قبل آماده داشته باشید. این تکنیک یک روش بسیار عالی برای تقویت فن بیان شما می باشد. همچنین شما از این تکنیک عالی می توانید استفاده کرده و در طول جلسه اضطراب خود را کم کنید. با حدس زدن بیشتر سوالات کارفرما می توانید خود را آماده کرده و یک پاسخ دهی خوب و مناسب داشته باشید.
نکات مهم در انجام این مصاحبه
به این صورت کارفرما نیز می تواند از میزان تسلط شما مطمئن شده و به شما راحت تر اطمینان کند. تکنیک های مصاحبه استخدامی بسیار زیاد می باشند. اولین تکنیک کاهش اضطراب و استرس است. هر چقدر اضطراب و استرس شما کاهش پیدا کند شما می توانید منظور خود را راحت تر بیان کنید. پس بهتر است به این موضوع نیز بسیار دقت کرده و در حین جلسه آرامش خود را حفظ کنید. هر چقدر آرامش شما بیشتر باشد مصاحبه شغلی شما نیز بهتر برگزار می شود.
نکات مهم دیگر در انجام این مصاحبه
در مصاحبه استخدامی یک سری نکات مهم نیز وجود دارند که شما باید به آن ها دقت کنید. زبان بدن اهمیت بسیار زیادی دارد و می تواند اشتیاق و اعتماد به نفس شما را به کارفرما نشان دهد. پس بهتر است همواره لبخند به لب داشته و با کارفرمای خود ارتباط چشمی برقرار کنید. دست دادن در شروع و پایان جلسه می تواند نشان دهنده حرفه ای بودن شما باشد. قبل از انجام مصاحبه استخدامی بهتر است درباره شرکت مورد نظر به صورت کامل تحقیق کرده و ارزش ها و فرهنگ های سازمانی آن را متوجه شوید. هر چقدر اطلاعات شما در رابطه با شرکت مورد نظر بیشتر باشد می توانید این جلسه را با موفقیت بیشتری سپری کنید. یک نکته بسیار مهمی که نباید آن را فراموش کنید آمادگی شما در زمان مصاحبه می باشد.
بهتر است سوالات احتمالی را یادداشت کرده و بدانید که کارفرما از شما چه سوالاتی می پرسد. همچنین بهتر است مدارکی در رابطه با تجربه کاری خود نیز به همراه داشته باشید. نمونه کار ها و رزومه دو فاکتور بسیار مهم در این جلسه می باشند که می توانند به موفقیت شما کمک بیشتری کنند. همواره سر ساعت مشخص شده به جلسه برسید و لباس های رسمی و مرتب را به هیچ عنوان فراموش نکنید. بهتر است لباس هایی را انتخاب کنید که با فرهنگ شرکت نیز سازگاری دارند. رایج ترین سوالات استخدامی را از قبل پیدا کرده و جواب آن ها را به صورت کامل تمرین کنید. به این صورت می توانید علاوه بر کاهش اضطراب و استرس خود، به کارفرما نشان دهید که بر روی موارد گوناگون بسیار تسلط دارید. همچنین می توانید از دوستان تان کمک گرفته و یک جلسه استخدامی نمادین برگزار کنید و در این جلسه تمام سوالات را پاسخ دهید.
جمع بندی
آشنایی با سوالات مصاحبه استخدامی یک نکته بسیار مهم است که باید به آن دقت کنید. در نظر داشته باشید که مصاحبه استخدامی به هیچ عنوان سخت و استرس زا نیست. اگر شما بر روی توانمندی های خود تمرکز کنید و اعتماد به نفس تان را افزایش دهید می توانید به راحتی این جلسه را سپری کرده و نتایج خوبی به دست بیاورید. تنها کافی است که آرامش خود را حفظ کرده و واقع بین باشید.