به گفته دکتر میثم شکری ساز پیشرفت شغلی یک جزء حیاتی برای هر سفر حرفه ای موفق است. به بیان ساده تر، این اصطلاح فرآیند استفاده از مهارت ها و تجربیات شما برای دستیابی به اهداف حرفه ای را توصیف می کند که می توانند شغل شما را به جلو ببرند. پیشرفت شغلی در سازمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- توسعه مهارت ها و تجربیات مورد نیاز برای کسب جایگاه ایده آل در یک شرکت معتبرتر.
- مطرح شدن به عنوان یک متخصص حرفه ای در حوزه ای که در آن فعالیت می کنید.
- ایجاد مهارت های مورد نیاز برای راه اندازی شرکت خودتان.
به عنوان مثال، پیشرفت شغلی ساده ممکن است حرکت از یک موقعیت ابتدایی به یک نقش نظارتی سطح پایین باشد. پیشرفت کاری بیشتر را نیز می توان ارتقاء به یک موقعیت مدیریتی و در نهایت رسیدن به پست ریاست یک بخش تعریف کرد. گاهی پیشرفت در کار می تواند به شکل حرکت جانبی صورت بگیرد؛ یعنی پیدا کردن یک شغل بهتر در یک شرکت دیگر باشد.
چرا پیشرفت شغلی اهمیت دارد؟
از دید دکتر میثم شکری ساز اگر اهداف گسترده ای دارید که می خواهید در زندگی کاری تان به آنها برسید، مطمئنا به یک استراتژی شغلی و برنامه پیشرفت کاری برای دستیابی به آن اهداف نیاز دارید. در غیر این صورت، توانایی شما برای رسیدن به آن اهداف مشمول هوس های شانسی خواهد بود. 6 مزیت پیشرفت شغلی در سازمان عبارتند از:
- بهبود رضایت شغلی
- رشد مالی ثابت
- فرصتی برای تجربه چالش های جدید
- توانایی اثبات آینده شغلی خود
- اعتماد به نفس بیشتر و احساس عزت نفس
- داشتن کنترل بیشتر بر زندگی شخصی و حرفه ای خود.
5 قدم برای پیشرفت شغلی
از نگاه دکتر میثم شکری ساز مانند هر چیز دیگری که ارزش دنبال کردن در زندگی را دارد، پیشرفت شغلی مؤثر معمولاً نیازمند یک برنامه استراتژیک خوب است. مطمئناً، همیشه به این رویا می اندیشید که در زمان مناسب خود را در مکان مناسب بیابید و ترفیعی دریافت کنید که هرگز تصورش را هم نمی کردید. با این حال در بهترین حالت این امر بعید است. در عوض، باید با پیگیری مثبت اهداف شغلی خود، برنامه پیشرفت کاری استراتژیک تری را برای پیشبرد شغل خود در پیش بگیرید. رویکرد 5 مرحله ای زیر می تواند به شما کمک کند تا نحوه انجام این برنامه را بهتر بیاموزید.
- اهداف حرفه ای خود را مشخص کنید: در برنامه پیشرفت کاری خود، قبل از انجام هر کار دیگری، بنشینید و اهداف تان را بررسی نمایید. شما باید بفهمید موفقیت برای شما چه معنایی دارد. همچنین اهداف کوتاه مدت و بلند مدتی که باید دنبال کنید تا این موفقیت در زندگی تان به واقعیت تبدیل شود را مشخص نمایید. چه چیزی به شما انگیزه می دهد؟ بعد از پنج سال، ده سال یا بیست سال آینده خود را کجا می بینید؟ شغل رویایی شما چیست؟
- نیاز های خود را ابراز کنید: در پیشرفت شغلی در سازمان، روند ایجاد اهداف و برنامه ها برای اطمینان از پیشرفت کاری کافی نخواهد بود. هنگامی که اهداف تان را مشخص کردید، باید در مورد آن اهداف با مافوق، منابع انسانی و افراد دیگری که می توانند در طول این سفر به شما کمک کنند صحبت کنید. با انتقال اهداف خود به دروازه بانان بالقوه، می توانید اطمینان حاصل نمایید که آنها از تمایل شما به تقبل مسئولیت ها و چالش های بیشتر آگاه هستند. حتی ممکن است به طور موثر تری حامی رشد شغلی شما شوند.
سه مورد آخر
- طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز فعالانه به دنبال فرصت ها باشید: باید عادت جستجوی فرصت های رشد شغلی را در خود ایجاد کنید. به دنبال انواع ایده برای پیشرفت در کار تان باشید. رویکرد بهتر این است که به طور فعالانه فرصت های پیشرفت را هم در شرکتی که در آن فعالیت می کنید و هم در سایر نقاط صنعت خود دنبال نمایید. همانطور که برنامه خود را دنبال می کنید و مهارت های مورد نیاز برای پیشرفت های جدید را توسعه می دهید، باید عادت نمایید که آگهی های شغلی را به طور منظم بررسی کنید.
- شبکه: تعداد اندکی از افراد بدون کمک عوامل بیرونی به اهداف شغلی خود می رسند. در واقع داشتن یک شبکه قوی می تواند یکی از مهم ترین گام ها در برنامه پیشرفت کاری تان باشد. شبکه شما باید شامل افراد حرفه ای در شرکت تان، کارشناسانی از گروه های صنعتی مختلف و متخصصان همفکری باشد که می توانید به صورت آنلاین با آنها ارتباط برقرار کنید. روی ایجاد روابطی تمرکز نمایید که می توانند مزایای رشد شغلی متقابل را برای همه افراد درگیر فراهم کنند. بهترین ایده برای پیشرفت در کار عبارتند از: شرکت در رویداد های سازمان و معرفی خود به دیگران، پیگیری کردن فعالانۀ گروه های حرفه ای از جمله سازمان های تجاری و تیم های آنلاین، بهره بردن از مزایای رسانه های اجتماعی و در نهایت شرکت در مباحث مربوط به حرفه و روند صنعتی که در آن فعالیت می کنید.
- هرگز یادگیری را متوقف نکنید: در برنامه پیشرفت کاری اهمیت یادگیری مستمر را فراموش ننمایید. اگر می خواهید از پیشرفت مداوم در حرفه خود لذت ببرید، باید متعهد به یادگیری مادام العمر باشید.
7 ایده طلایی برای پیشرفت در کار در سازمان
- از دید دکتر میثم شکری ساز یک برند شخصی ایجاد کنید: برای موفقیت در هر تلاشی برای پیشرفت در شغل، باید یک برند شخصی قوی ایجاد نمایید که شما را به عنوان یک کارمند نمونه نشان دهد. ارزش های منحصر به فرد خود را نشان دهید. همچنین بر جنبه های ایده آل خود متمرکز شوید. تصویری ثابت، منحصر به فرد و پویا از خود ارائه دهید.
- از یک متخصص در حوزه کاری تان کمک بگیرید: کمک گرفتن از یک متخصص در حوزه کاری تان می تواند بهترین ایده برای پیشرفت در کار و ابزاری ارزشمند برای پیشبرد زندگی حرفه ای تان باشد. در صورت امکان، فردی را بیابید که تجربه بیشتر، مهارت های برتر یا فقط طول عمر بیشتری در زمینه کاری شما داشته باشد. از او در حرفه خود راهنمایی و کمک بگیرید. این شخص می تواند بینش هایی را ارائه دهد که می توانند به شما کمک کنند تا از گام های اشتباه اجتناب کنید و حتی سرعت پیشرفت خود را افزایش دهید.
این مطلب ادامه دارد…