میثم شکری ساز اسطوره کسب و کار ایرانی معتقد است که وقتی فردی دچار فقر مالی می شود تنها راهکاری که به ذهن او برای غلبه بر فقر خطور می کند کار کردن بیشتر و افزایش درآمد از این طریق است. در صورتی که روش های غلبه بر فقر بسیار آسان می باشد و به آن دشواری که مردم فکر می کنند نیست.
پس از اتمام جنگ جهانی دوم به دلیل اینکه میلیون ها انسان در این واقعه جان خود را از دست دادند سازمان حقوق بشر بیانیه ای صادر کرد. بر طبق این بیانیه هر فردی حق دارد سطح زندگی، مسکن، آموزش، درمان و اقتصاد و رفاه خود و خانواده اش را تامین کند. همچنین اگر بنا به دلایلی نظیر پیری، بیماری، نقص عضو، بیوه شدن یا بیکاری نتوانست هزینه زندگی خود را تامین کند باید وسایل امرار معاش او تامین گردد تا زندگی آبرومندانه ای داشته باشد.
در واقع روی سخن این بیانیه با دولت ها است تا شرایطی برای مردم جامعه خود فراهم کنند که شرایط زندگی مساعدی داشته باشند. در واقع یک دولت باید شرایط مناسبی از نظر آموزش، بهداشت و درمان، تغذیه و مسکن برای مردم جامعه خود فراهم کند. طبیعتا زمانی که دولتی نتواند به خوبی این شرایط ایده آل را تامین کند مردم جامعه با فقر مواجه می شوند. بنابراین می توان گفت مهارت غلبه بر فقر مالی فقط بر عهده فرد نمی باشد.
چرا که عوامل مختلفی سبب فقر می شوند. به طور کلی فقر انواع مختلفی دارد. از انواع فقر می توان به فقر شخصی، فقر عمومی یا جمعی و فقر دولتی اشاره کرد. در صورتی که فرد در یک جامعه سطح اول و مدرن زندگی می کند اما فقیر است، می تواند شخصا بر فقر غلبه کند. اما اگر فقر جمعی یا دولتی گریبانگیر جامعه ای باشد فرد به تنهایی نمی تواند از پس از این مشکل برآید.
عوامل فقر چیست؟
عوامل متعددی سبب بروز فقر می شوند. یکی از مهمترین علل فقر، دولت می باشد. به عنوان مثال در کشور ما به دلیل اینکه شرایط اولیه زندگی به سختی تامین می گردد و اغلب مردم به این شرایط اولیه دسترسی ندارند با فقر دست و پنجه نرم می کنند. این شرایط اولیه شامل شغل، تغذیه و مسکن مناسب است. یکی از مهمترین دلایل اینگونه فقر در جوامع وجود فساد در اقتصاد، سیاست و ادارات جامعه می باشد.
در صورتی که جامعه دچار این فساد شود مطمئنا به فقر مبتلا می گردد. اما چگونه می توان بر اینگونه فقر غلبه نمود و حقوق اولیه مردم در این جوامع را تامین کرد؟ در واقع اگر می خواهید مهارت غلبه بر فقر مالی را بیاموزید باید بدانید که دچار چه نوع فقری هستید. اگر علت فقر شما ریشه دولتی دارد باید یک راهکار کلی در سطح جامعه اعمال شود تا این معضل از ریشه نابود گردد.
به عنوان مثال یکی از راه های غلبه بر فقر در چنین شرایطی نظارت بر کل بخش های جامعه است. در چنین صورتی قشر آسیب پذیر جامعه از سیطره فقر خارج می شود تا به سختی گذران زندگی نکند.
روش های غلبه بر فقر جمعی و دولتی
همانطور که اشاره نمودیم فقر به انواع شخصی، جمعی و دولتی تقسیم می شود. فقر دولتی یکی از رایج ترین انواع فقر است که امروزه گریبان گیر بسیاری از جوامع می باشد. این فقر ناشی از خالی بودن خزانه دولت به علت بی کفایتی سران و تصمیم گیران جامعه رخ می دهد. به گونه ای که فساد تمام بخش های اداری و سیاسی و اقتصادی را در بر می گیرد. کشورهای توسعه یافته از دو طریق بر بخش های مختلف جامعه نظارت می کنند تا فساد را حتی الامکان کاهش دهند. روش اول از طریق رسانه های آزاد و مستقل و روش دوم گسترش نهادهای مدنی در جامعه می باشد.
در روش اول انسان هایی که واقعا دلسوز جامعه هستند به منظور اصلاح جامعه جذب می شوند. روش دوم با بدنه جامعه در ارتباط است و می تواند حاکمیت یک جامعه را نقد کند. در این روش با استفاده از نهادهای مردم و نهاد و مستقل نیازهای واقعی یک جامعه به گوش حاکمیت می رسد. به عبارت دیگر نهادهای مدنی یک واسط بسیار قوی، مستقل و معتبر بین مردم و حاکمیت می باشند.
بنابراین اگر قشری از جامعه به این دلیل دچار فقر و تنگدستی است تنها از طریق قانون گذاری صحیح می توان بر این فقر غلبه و آن را کاهش داد. به این صورت که ابتدا فساد در بخش های مختلف کنترل و مهار گردد. سپس شرایط اولیه زندگی یعنی مسکن، تغذیه، بهداشت و درمان و آموزش از وضعیت نامساعد به وضعیت ایده آل تغییر یابد. اما اگر علل و عوامل فقر چیزی به جز فساد در دولت باشد و شخص به صورت فردی فقیر است به طرق دیگری می توان این فقر را از بین برد.
مهارت غلبه بر فقر مالی
بسیاری از افراد جذب زندگی خانواده های پولدار می شوند. این علاقه به دلیل پول و درآمدی که به دست می آورند نیست. بلکه به دلیل سبک زندگی، تفریحات و امکاناتی است که ثروتمندان برای خود و خانواده تامین می کنند می باشد. حال اگر شما آرزوی چنین زندگی رویایی را دارید باید بدانید که پولدار شدن اصلا کار ساده و اتفاقی نیست. عوامل داخلی و خارجی متعددی سبب پولدار شدن یک فرد می شوند.
از طرف دیگر این دسته از افراد شیوه زندگی خاص خود را دارند و باید و نبایدهای زیادی را در زندگی خود به کار گرفته اند که این باید و نبایدها تاثیر زیادی بر ثروتمند شدن آن ها گذاشته است. بنابراین اگر شما هم علاقه دارید بر فقر خود غلبه کنید باید یک سری باید و نباید به روند زندگی خود اضافه کنید.
بر اساس تحقیقات انجام گرفته اغلب افرادی که موفق شدن بر فقر خود غلبه کنند یکسری ویژگی های مشترک دارند. این ویژگی ها همان مهارت غلبه بر فقر مالی است که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم. بنابراین برای رهایی از فقر بهتر است با این مهارت ها آشنا و آن ها را در زندگی روزمره خود بکار گیرید.
تعیین کردن اهداف دست یافتنی و ویژه
یکی از مهمترین مهارت های کاهش فقر مالی مشخص کردن یک هدف است تا فرد برای رسیدن به آن هدف تلاش کند. در واقع افراد باید بدانند ثروت و پول در طول زمان به دست می آید نه یک شبه. بنابراین هیچ مهارت غلبه بر فقر مالی وجود ندارد که به شخص اطمینان دهد یک شبه فقر خود را از بین می برد. اغلب افراد پولدار هر روز بر روی اهداف خود تمرکز می کنند. تعیین اهداف تلاش آن ها را برای پولدار شدن بیشتر می کند.
تلاش فراوان
بدون شک یکی از عوامل فقر تنبلی است. کمتر پولداری را می توان در دنیا پیدا کرد که برای رسیدن به ثروت تلاش نکرده باشد. بنابراین اگر می خواهید بر فقر خود غلبه نمایید برای رسیدن به آرزوهایتان سخت تلاش کنید.
ارزش قائل شدن برای وقت
یکی دیگر از مهارت های غلبه بر فقر مالی ارزش قائل شدن برای وقت و استفاده عاقلانه از آن است. در دنیای کنونی عوامل منحرف کننده زیادی برای هدر دادن وقت وجود دارد. اما شخصی از این قافله عقب نمی ماند که زمان را هدر ندهد. تمام افرادی که در دنیا پولدار شده اند می دانند که زمان به عقب برنمی گردد. به همین دلیل تک تک ثانیه ها برای آن ها ارزشمند است.
پرهیز از افکار فقیرانه
یک مهارت غلبه بر فقر مالی که بسیار مهم هم می باشد این است که افکار فقیرانه نداشته باشید. یعنی باور داشته باشید که توانایی ثروتمند شدن را دارید. یا باور داشته باشید که در دنیا آنقدر پول زیاد هست که بتوانید پول زیادی به دست آورید. اغلب افرادی که دچار فقر می شوند پول درآوردن را کاری سخت می دانند و یا باور دارند پول خوشبختی نمی آورد. بنابراین برای دوری از فقر ابتدا باید این افکار را از ذهن خود پاک کنید.
معاشرت کردن با افراد مثبت اندیش
افکار و انرژی منفی بر ذهن و رفتار افراد تاثیر می گذارد. بنابراین برای دوری از فقر با افرادی که دائما از فقر صحبت می کنند معاشرت نکنید. به جای این افراد با دوستانی معاشرت کنید که به شما انگیزه می دهند و سبب ارتقای شما می شوند.
کنار نیامدن با فقر
با فقر کنار نیایید. این فاکتور یک مهارت غلبه بر فقر مالی است. چرا که هیچ انسانی در دنیا وجود ندارد که فقر و بی پولی را دوست داشته باشد. بنابراین اگر می خواهید بر فقر غلبه کنید هر عامل درونی و بیرونی که سبب می شود با فقر توافق کنید و با آن کنار بیایید را کنار گذارید.
سرمایه گذاری کردن
سرمایه گذاری کردن یکی از مهمترین مهارت های کاهش فقر و از کلمات کلیدی ثروت مند شدن است. با کوچکترین سرمایه ای که در دست دارید در بازار طلا، زمین، ملک، سکه، ارز و … سرمایه گذاری کنید.
خرج کمتر و پس انداز بیشتر
برای دور شدن از فقر سعی کنید کمتر خرج کنید و بیشتر پس انداز نمایید.