به گفته دکتر میثم شکری ساز تقویت مهارت سخنرانی از دانش آموز گرفته تا سخنرانان بزرگ در سطوح مهارتی مختلف کلید موفقیت در جذب مخاطبان می باشد. به عبارت دیگر نباید فکر کنید که تقویت فن بیان صرفا مختص سخنرانان، مجریان، گویندگان یا افراد حرفه ای است، بلکه حتی در سطح غیرحرفه ای نیز باید تا حدودی از مهارت های گفتاری خوبی برخوردار باشید. تقویت مهارت های سخنرانی برای ابراز ایده ها، شرکت در بحث های خصوصی یا حرفه ای، ایراد سخنرانی ها در سطوح مختلف حرفه ای و غیره حرفه ای می تواند به طور قابل توجهی بر اعتماد به نفس و توانایی فرد برای انتقال افکارش تأثیر بگذارد.
از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز ارتباط موثر یک مهارت حیاتی در هر دو حوزه شخصی و حرفه ای است. این راهنما به تشریح 14 مراحل دقیق برای تقویت مهارت سخنرانی و تقویت توانایی های گفتاری و تبدیل شدن به ارتباط گری با اعتماد به نفس بیشتر می پردازد.
تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا با هنر سخنوری بهتر آشنا شوید.
14 مراحل تقویت مهارت سخنرانی
- خود ارزیابی: طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز اولین قدم در تقویت فن بیان ارزیابی خویشتن است. ابتدا با ارزیابی توانایی های فن بیان فعلی خود شروع کنید. مناطقی که نیاز به بهبود دارند مانند وضوح در ادای کلمات، روانی چیدن جملات مرتب، تلفظ و استفاده از واژگان را شناسایی نمایید. این خودآگاهی به شما کمک می کند تا اهداف خاص خود را در حین سخنرانی یا ابراز ایده هایتان تعیین کنید و به دنبال پیشرفت بیشتری باشید.
- گسترش واژگان: ارتقاء دایره لغات را در تقویت مهارت سخنرانی نادیده نگیرید. با مطالعه زیاد دایره لغات خود را غنی کنید. خود را با ژانر های مختلف درگیر نمایید تا با کلمات، عبارات اصطلاحی و عبارات جدید روبرو شوید. به طور مرتب اصطلاحات ناآشنا را یادداشت کنید و آنها را در مکالمات خود ادغام نمایید تا بقای خود را تقویت کنید.
- گوش دادن فعال: یکی از بهترین تمرینات برای تقویت مهارت سخنرانی گوش دادن فعال می باشد. بهبود صحبت کردن با گوش دادن دقیق شروع می شود. برای درک الگوهای گفتار طبیعی، لحن و عبارات رایج مکالمه حتما به صحبت های سخنرانان بومی، پادکست ها و ویدیوها توجه زیادی داشته باشید.
- تمرین تلفظ: تلفظ واضح برای برقراری ارتباط موثر بسیار مهم است. صداهای دشوار را تمرین کنید، صدای خودتان را ضبط و تلفظ خود را با تلفظ معیار مقایسه نمایید. منابع آنلاین و برنامه های یادگیری فن بیان می توانند تمرین های هدفمندی را برای تقویت فن بیان ارائه دهند.
- تمرینات گفتاری ساختار یافته: به طور منظم در تمرینات فن بیان شرکت کنید. موضوعاتی را انتخاب نمایید و در مورد آنها به طور منسجم برای مدت زمان مشخصی صحبت کنید. سعی نمایید که بر سازماندهی افکار خود، حفظ یک جریان منطقی و اجتناب از بکارگیری افراطی کلمات پرکننده تمرکز کنید.
- به گروه های سخنرانی عمومی بپیوندید: یکی از راه های تقویت مهارت سخنرانی شرکت در کلوپ های سخنرانی و فن بیان عمومی می باشد. این پلتفرم ها یک محیط حمایتی برای تمرین سخنرانی، دریافت بازخورد های سازنده و اصلاح سبک صحبت کردن ارائه می دهند.
سایر مراحل
- ثبت و تجزیه و تحلیل: طبق نظر دکتر میثم شکری ساز جلسات سخنرانی خود را ضبط و آنها را تجزیه و تحلیل کنید. به سرعت بیان کلمات، آواها و اصواتی که در حین سخنرانی استفاده می نمایید، به وضوح ادای واژگان، به طرز استفاده کننده از کلمات پرکننده و غیره خوب گوش دهید. در تمرینات عملی فن بیان خود ارزیابی می تواند به شما در شناسایی الگو ها و نظارت بر پیشرفت های تان کمک نماید.
- تمرین گفتگوهای خصوصی: در گفتگو های منظم و همیشگی با دوستان، خانواده یا همکاران تان شرکت کنید. تعاملات زمان واقعی باعث بهبود سلامت روانی، خودانگیختگی و توانایی فکر کردن و ادا نمودن جملات پرمعنا می شوند.
- مهارت قصه گویی: آیا می دانید نقل حکایت ها و داستان ها به بهبود تعاملات و ارتباطات با مخاطبان کمک می کنند و یکی از مهم ترین راه های تقویت مهارت سخنرانی می باشند؟ برای مجذوب کردن شنوندگان، روی ترکیب جزئیات واضح، احساسات و ساختاری کاملاً مشخص تمرکز کنید.
- آگاهی از زبان بدن: تقویت فن بیان موثر نه تنها شامل انتخاب تاثیرگذار ترین کلمات می شود بلکه متضمن گزینش بهترین زبان بدن با توجه به موقعیت سخنرانی نیز است. تماس چشمی را حفظ کنید، از ژست ها به طور هدفمند استفاده نمایید و با حالتی باز بایستید یا بنشینید تا اعتماد به نفس و اصالت را بهتر منتقل کنید.
- تاکید بر لحن: در تمرینات عملی فن بیان برای ابراز احساسات مختلف و تاکید بر نکات کلیدی، لحن های مختلف را آزمایش کنید. محدوده صوتی پویا می تواند گفتار شما را جذاب تر و تاثیرگذارتر کند.
دو مرحله آخر تقویت مهارت های سخنرانی
- با لهجه های مختلف درگیر شوید: از دید دکتر میثم شکری ساز خود را در معرض لهجه ها و گویش های مختلف قرار دهید. این امر نه تنها درک شما را از الگو های گفتاری مختلف گسترش می دهد، بلکه باعث می شود تا در سناریوهای ارتباطی جهانی نیز سازگارتر شوید.
- دریافت بازخورد: برای تقویت مهارت سخنرانی خود به دنبال بازخورد از همتایان، مربیان یا سخنرانان دیگر باشید. انتقاد سازنده به شما کمک می کند تا نقاط کور را شناسایی کرده و سبک صحبت خود را به خوبی تنظیم کنید.
- دوره های سخنرانی عمومی: ثبت نام در دوره های سخنرانی عمومی را جدی بگیرید. راهنمایی حرفه ای می تواند یادگیری ساختار یافته، تمرینات عملی فن بیان و بینش های تخصصی را برای تسریع پیشرفت شما فراهم کند.
این مطلب ادامه دارد….